Blog, corner, new, Participant's Corner

TC «Peacebuilding Youth Mindfulness», Portugal, 08-15/02/2023

«Τον περασμένο Φεβρουάριο μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Σκοπός του προγράμματος ήταν η εκμάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που ενισχύουν την καλλιέργεια ειρηνικών και καλόβουλων συμπεριφορών, τη καταπολέμηση της αγχώδους συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας και, φυσικά, την εξάλειψη των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς μπορεί να ωθήσει σε αρνητικές συμπεριφορές. Επίσης, βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξει τον αντίκτυπο της ψυχικής και πνευματικής υγείας στη καθημερινότητά μας ώστε να μην υποτιμάται.

Όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος τις ημέρες που ήμασταν εκεί είχαν ως βασικό γνώρισμα την αποδοχή της διαφορετικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, τη συζήτηση, τη διάδοση τρόπων συμπεριφορών ανάμεσα σε διάφορους πολιτισμούς, το διάλογο και την εκμάθηση διαφόρων τρόπων συμπεριφορών όταν δυσκολευόμαστε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Ήρθαμε ιδιαίτερα κοντά με όλα τα μέλη της αποστολής και τους εκπαιδευτές που βρίσκονταν εκεί και μας βοηθούσαν με κάθε τρόπο και μέσο.

Μέσα από τις δραστηριότητες που κληθήκαμε να πραγματοποιήσουμε ήρθαμε σε επαφή με τη πόλη του «Chaves», με τους κατοίκους και με το Πορτογαλικό Πολιτισμό.

Oι “Multicultural Nights” μας βοήθησαν να γνωρίσουμε καλύτερα τις χώρες όλων των συμμετεχόντων, να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας, να γελάσουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να γευτούμε τρόφιμα και ροφήματα από χώρες τις οποίες κατά το παρελθόν δύσκολα θα αποφασίζαμε να επισκεφτούμε.

Ήταν το πρώτο πρόγραμμα που συμμετείχα και η εμπειρία ήταν απερίγραπτη. Έκανα φίλους/φίλες από διαφορετικές χώρες τους οποίους ανυπομονώ να συναντήσω ξανά. Προτείνω σε οποιονδήποτε έχει δεύτερες σκέψεις να μη διστάσει να συμμετάσχει και να απολαύσει την εμπειρία διότι είναι κάτι που θα θυμάται και θα συζητάει για πάντα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα και βοήθησαν με το τρόπο τους στην ομαλή και εξαιρετική διεξαγωγή του.»

Hope, to see you, soon!  – Αλμπιόν Σαλάι


«Η συμμετοχή μου στο training course “Peacebuilding youth mindfulness” που πραγματοποιήθηκε στο Chaves της Πορτογαλίας ήταν μία μοναδική εμπειρία για μένα καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε ένα πανέμορφο μέρος, να γνωρίσω και να συναναστραφώ με άτομα από διάφορες χώρες και να κερδίσω εφόδια που θα με εξελίξουν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Συγκεκριμένα, με ενθουσίασε ιδιαίτερα η εμπειρία της μη τυπικής βιωματικής μάθησης μέσω της οποίας αντιληφθήκαμε, μέσω βιωματικών ασκήσεων και συζητήσεων, την αξία της ενσυνειδητότητας και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ψυχική μας υγεία και μάθαμε σχετικές τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα το meditation και το mindful eating. Ως ψυχολόγος, τα παραπάνω εργαλεία και γνώσεις θα μου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στην δουλεία μου, καθώς θα είμαι σε θέση να εντάξω τις mindful τεχνικές σε ατομικές αλλά και ομαδικές συνεδρίες και προγράμματα. Πολύ ενδιαφέρουσα για εμένα ήταν, επίσης, η μέρα που κάθε ομάδα παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της στον τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς απέκτησα μια πιο ολιστική άποψη για τις αντιλήψεις, τις κρατικές πρωτοβουλίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ομοιότητες που υπάρχουν είναι περισσότερες από τις διαφορές.

Το παραπάνω, βέβαια, ήταν ένα συμπέρασμα που επιβεβαιωνόταν καθημερινά κατά την διάρκεια του προγράμματος, καθώς  το σημαντικότερο όφελος της συμμετοχής μου στο εν λόγω ταξίδι αδιαμφισβήτητα ήταν η συναναστροφή με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που προέρχονταν από πολλές διαφορετικές χώρες, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις και οι ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είχαν, μάλιστα, οι δύο διαπολιτισμικές βραδιές που οργανώθηκαν, στις οποίες μέσω παρουσιάσεων και παιχνιδιών μάθαμε διάφορες πληροφορίες για την κάθε χώρα και δοκιμάσαμε πολλά παραδοσιακά φαγητά και ποτά.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα ήθελα να προτείνω με την σειρά μου σε όλους όσους έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα του Erasmus+ καθώς είναι μία ξεχωριστή εμπειρία που θα επεκτείνει τους ορίζοντες σας,  θα ενισχύσει τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση σας και θα σας προσφέρει νέες φιλίες και όμορφες αναμνήσεις. 

Ρουμπίνη Σοφικίτη


Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό σεμινάριο “Peacebuilding Youth Mindfulnes” στην πόλη Chaves της Πορτογαλίας. Συμμετείχαν άτομα από συνολικά 9 χώρες και, όπως προδίδει και ο τίτλος, εστιάσαμε στην έννοια της ενσυνειδητότητας – κοινώς, mindfulness – και στη χρησιμότητα της ως ειρηνευτικό μέσο.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες μέρες συζητήθηκαν κοινωνικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το bullying και οι διακρίσεις, καθώς και το θέμα της ψυχικής υγείας. Με παρουσιάσεις, τραγούδια, χορογραφίες και θεατρικά σκετς, μοιραστήκαμε πώς τα παραπάνω υπάρχουν στη ζωή μας και μας επηρεάζουν προσωπικά, αλλά και σαν σύνολο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε διάφορες μεθόδους ενσυνειδητότητας, όπως ασκήσεις αναπνοής, mindful walks, body-scans, διαλογισμό, ecstatic dance κ.α., και είδαμε πως αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως βοηθήματα στην καθημερινότητα μας. Δηλαδή, μέσω αυτών των τεχνικών, το άτομο είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τα συναισθήματα του, άρα μπορεί και να ρυθμίσει τις αντιδράσεις του, μειώνοντας έτσι τυχόν αρνητικές ή τοξικές συμπεριφορές. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τη βιβλιογραφία, που μοιράστηκαν μαζί μας οι εκπαιδεύτριες, όχι μόνο για σκοπούς αυτοβελτίωσης, άλλα και διαδίδοντας τις πρακτικές αυτές σε άτομα που ενδεχομένως τις χρειάζονται, π.χ. στα πλαίσια ενός workshop με στόχο τη μείωση του άγχους για εφήβους.

Ο αρχικός, και πιο σημαντικός στόχος της διοργάνωσης, ήταν οι συμμετέχοντες να έρθουμε κοντά και να λειτουργούμε πάντοτε σαν μια ομάδα, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε μέσω κοινών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, τα οποία μας επέτρεψαν να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να δεθούμε από την πρώτη κιόλας μέρα. Έχοντας θέσει σαν βασικό κανόνα της ομάδας την αποδοχή, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους. Δουλεύαμε πάντα είτε σαν σύνολο, είτε σε μικρότερες ομάδες και έτσι όλοι μπορούσαν να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις.

Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν έλειψε και η διασκέδαση! Η διοργάνωση όχι μόνο μερίμνησε να αφήνει αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να εξερευνήσουμε την πόλη και τις ομορφιές της, άλλα φρόντισε να διοργανώνει και δραστηριότητες, όπως τα αγαπητά από όλους Intercultural Nights, στα οποία η κάθε χώρα κλήθηκε να παρουσιάσει ένα κομμάτι της κουλτούρας της, με όποιον τρόπο εκείνη επέλεγε. Έτσι καταλήξαμε να δοκιμάζουμε τοπικά εδέσματα, να παίζουμε παιχνίδια με ερωτήσεις γνώσεων, να χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς, ακόμα και να συμμετέχουμε σε έναν… παραδοσιακό ρουμανικό γάμο, στο τέλος της τελετής του οποίου όλοι μας είχαμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια.

Έτσι λοιπόν, γυρνάω από την Πορτογαλία με μια γεμάτη βαλίτσα γεμάτη από γνώσεις, από εργαλεία, από πρωτόγνωρες εμπειρίες, αξέχαστες περιπέτειες, φιλίες που σίγουρα θα κρατήσουν, αλλά, πάνω απ’ όλα, γεμάτη ελπίδα και αγάπη. Το ταξίδι αυτό ήταν το πρώτο μου και σίγουρα όχι το τελευταίο μου, ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ!!

Θέμις Παπαδοπούλου

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s