Κατά το διάστημα 8 με 16 Νοεμβρίου 2022, συμμετέχοντες από 8 διαφορετικές χώρες (Αρμενία, Γεωργία, Ελλάδα, Πολωνία, Σερβία, Κροατία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία), συγκεντρώθηκαν στο Τζάκοβο της Κροατίας για να λάβουν μέρος στο Erasmus+ Training Course «3I: Inclusion, Innovation, Involvement», υλοποιημένο από την C.E.T. Platform Croatia.

Ο στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να προωθήσει τη συμπερίληψη των νέων ατόμων ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και να ενθαρρύνει τους νέους στον τομέα του youthwork για μια καινοτόμο προσέγγισή του και την ίδια την ανάπτυξη αυτού. Επιπλέον, το πρόγραμμα είχε ως σκοπό όχι μόνο να αυξήσει την ποιότητα και την ποικιλομορφία των μεθόδων συμπερίληψης του youthwork που χρησιμοποιούμε στη μη τυπική εκπαίδευση, αλλά και να εκσυγχρονίσει τις προσεγγίσεις της μη τυπικής εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να προσελκύσουν τους νέους ατομικά αλλά και τους οργανισμούς για συμμετοχή και υποστήριξη της εργασίας με νέα άτομα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πολλά ενδιαφέροντα energizers, ώστε κάθε συνεδρία να ξεκινά με ενέργεια, να γίνει το γνωστό “ice-breaking” και να προωθηθούν team-building πρακτικές. Όσον αφορά το κύριο κομμάτι του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πολλές διαφορετικές, διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βασισμένες σε μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης, με κύριο θέμα τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα και την ενεργό συμμετοχή. Στην αρχή του προγράμματος, οι εκπαιδευτές (Τόμο και Ρίτσα), παρείχαν γενικές πληροφορίες σχετικά με τη θεματική του training course, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης και δραστηριότητες που είχαν ως προϋπόθεση την ομαδικότητα και συνεργασία. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι εκπαιδευτές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το youthwork, δηλαδή για το πώς είναι ως δουλειά και ποια εμπόδια μπορεί να συναντήσει κανείς σε αυτό τον τομέα εργασίας, ενώ επίσης οργάνωσαν μια σύντομη επίσκεψη σε έναν τοπικό οργανισμό που ασχολείται με άτομα με νοητική αναπηρία, συνδέοντας έτσι τη θεωρία με την πράξη με ένα απτό παράδειγμα.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιοποιήσουν όλες τις πληροφορίες που τους είχαν παρασχεθεί προηγουμένως, προκειμένου να δημιουργήσουν τις δικές τους μεθόδους συμπερίληψης, χωρισμένοι σε ομάδες ατόμων από διάφορες χώρες. Οι ομάδες δημιούργησαν workshops, τα οποία περιλάμβαναν ένα energizer και μία δραστηριότητα, ενώ αργότερα τα υλοποίησαν συμπεριλαμβάνοντας όλα τα άτομα του προγράμματος. Στο πλαίσιο των workshop αυτών, οι συμμετέχοντας είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ομαδική αξιολόγηση καθώς και να λάβουν ανατροφοδότηση τόσο από τους άλλους συμμετέχοντες όσο και από τους εκπαιδευτές, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους σχετικά με τις μεθόδους συμπερίληψης, αναγκαίες στον τομέα του youthwork.

Τα άτομα από κάθε χώρα είχαν επίσης την ευκαιρία να αναδείξουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους στα intercultural nights, προσφέροντας διάφορα είδη φαγητού και ποτών, δείχνοντας χορούς, και δημιουργώντας κουίζ για μια πιο διαδραστική και διασκεδαστική πληροφόρηση. Οι εκπαιδευτές, παράλληλα, διοργάνωσαν κάποιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες στο τέλος κάθε ημέρας, με σκοπό να αποβάλλουν το στρες και την πίεση, να χαλαρώσουν, να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά το πιο σημαντικό, να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις και φιλίες, σε ένα πολύ φιλικό και ζεστό περιβάλλον.


Το πιο σημαντικό κομμάτι από αυτή την εμπειρία ήταν πως καταφέραμε να κατανοήσουμε καλύτερα το ζήτημα της συμπερίληψης γενικά και να συζητήσουμε σε βάθος για αυτό, ενώ, ταυτόχρονα, εντοπίσαμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες χώρες, τα οποία συνδέονται με την πολιτειακή διακυβέρνησή τους, τους νόμους και την ερμηνεία τους, όπως και τις επιρροές στην εφαρμογή τους. Αναπτύξαμε, επιπλέον, δεξιότητες leadership και επικοινωνίας, την ικανότητα κριτικής σκέψης και κατανόησης των διάφορων αναγκών των ανθρώπων και ομάδων, είτε βρίσκονται σε κάποια μειονεκτούσα θέση είτε όχι. Μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας για συνεργασία, το αίσθημα σεβασμού για τις απόψεις, τις σκέψεις και τους τρόπους έκφρασης του άλλου. Τέλος, κάτι εξαιρετικά σημαντικό ήταν ότι είχαμε την ευκαιρία να προτείνουμε νέες ιδέες που προάγουν τη συμπερίληψη, την προσβασιμότητα και την ενεργό συμμετοχή στη χώρα μας, ενισχύοντας έτσι την ιδέα πως η αλλαγή και η βελτίωση ξεκινά από εμάς τους ίδιους, έστω και με μικρά κάθε φορά βήματα.
Φένια, Μελίνα, Ντάνιελ