Το Project: Deep Democracy – Fostering Respect in Group Facilitation έλαβε χώρα από τις 21 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στην Krzyzowa της Πολωνίας, συγκεντρώνοντας 27 νέους και νέες youthworkers από 9 οργανώσεις, ενεργές σε 8 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Λετονία). Τα τρία μέλη της ελληνικής αποστολής ήμασταν ο Γιώργος, η Ελένη και η Μάρα.
Στις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι συμμετέχοντες φτάσαμε στο πανέμορφο venue στην Krzyzowa, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται σχεδόν 60 χλμ έξω από την πόλη Wroclaw, στην περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, με το shuttle bus του οργανισμού. Αυτό το υπέροχο venue μας χάρισε τη μοναδική εμπειρία της επαφής με τη φύση και της εσωτερικής ηρεμίας για ολόκληρη την εβδομάδα. Αρκετοί από εμάς είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την πανέμορφη και γραφική πόλη Βρότσλαβ, προτού αναχωρήσουμε! Όταν φτάσαμε, μας υποδέχτηκαν με τοπική Kopetka και αργότερα η ομάδα συγκεντρώθηκε και κλήθηκε να εκφράσει ο καθένας από εμάς γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις.
Από την πρώτη μέρα γνωριστήκαμε αρκετά καλά μεταξύ μας, τόσο στα πρωινά sessions, στα οποία κάναμε δραστηριότητες γνωριμίας για να σπάσει ο πάγος, energizers, body and mind exercises, ασκήσεις όπου ο καθένας μιλούσε στη δική του γλώσσα και θέσαμε τους στόχους μας για τις προσεχείς ημέρες. Όλα τα sessions ήταν πολύ διαδραστικά και ουσιαστικά μας έκαναν να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, να δούμε τα πράγματα μέσα από τελείως διαφορετική οπτική, να μάθουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τους άλλους και να βγούμε από το comfort zone μας.
Τις επόμενες μέρες μιλήσαμε για περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, για τη δημοκρατία και τη διαφορετικότητα, και καταλάβαμε όλοι πόσο διαφορετικοί, αλλά και πόσο ίδιοι είμαστε! Κάναμε δραστηριότητες σχετικές με τον παγκόσμιο χάρτη και τα διάφορα στατιστικά στοιχεία και μιλήσαμε εκτενώς για τα παγκόσμια προβλήματα. Μοιραστήκαμε τις ιστορίες μας και κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε παιχνίδια που απαιτούσαν στενή συνεργασία, πολύ αποτελεσματική επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κάναμε επίσης παιχνίδια ρόλων με σκοπό τη διδασκαλία της αξίας της διαπραγμάτευσης στην πράξη, και φτιάξαμε σχέδια των ιδανικών, για εμάς πόλεων. Τέλος, είπαμε κάποιες ιδέες για project και νέους οργανισμούς που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά τα εργαλεία που παρέχει το Erasmus+ σε νέους και νέες που έχουν όραμα, διάθεση να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο στις χώρες τους και να βιώσουν ακόμη περισσότερες πολυπολιτισμικές και διευρωπαϊκές εμπειρίες.
Κάθε βράδυ στα socials και cultural nights περνούσαμε χρόνο μαζί και παρουσιάζαμε τις χώρες μας, τοπικά προϊόντα, χορούς και παραδόσεις μας. Τα άτομα της ομάδας ήταν όλα τους ξεχωριστά,με πολύ ιδιαίτερες ψυχές και μοναδικές ιστορίες ο καθένας,και η συναναστροφή μας ήταν πραγματικά ωφέλιμη και μια αληθινή πηγή έμπνευσης.
Αυτό που έμεινε σε όλους μας ήταν η αναγνώριση του πόσο φυσικό είναι τα άτομα να παραξενεύονται με καθετί διαφορετικό από αυτά, πόσο εύκολο είναι να ενσωματωθούν στις συνειδήσεις μας διάφορες προκαταλήψεις και προλήψεις, μα και πόσο σημαντικό είναι στο τέλος να αναγνωρίζουμε τέτοια φαινόμενα όταν συμβαίνουν, να τα αξιολογούμε με τη λογική μας και να τα αποβάλλουμε.
Η πιο ξεχωριστή εμπειρία ήταν η επίσκεψη της γειτονικής πόλης, Swidnica, με τα υπέροχα κτίριά της και το παιχνίδι που παίξαμε για να εξερευνήσουμε την πόλη! Η βραδιά τελείωσε με διάφορα σπορ και αθλητικές δραστηριότητες πίσω στο πολιτιστικό κέντρο όπου μέναμε!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντες οργανισμούς, αλλά κυρίως στον Michal, την Kamila και την Agnieszka και τη C.E.T Platform Hellas που μας χάρισε αυτήν την μοναδική ευκαιρία να βιώσουμε μια τέτοια ανεπανάληπτη εμπειρία.