Η Ανταλλαγή Νέων «ICT for Social Inclusion» πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2018 στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έλαβαν μέρος συμμετέχοντες από 6 χώρες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία).
Στόχος του προγράμματος να καλλιεργήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προβλήματα προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους των ατόμων με κινητικά προβλήματα αλλά και να συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη τους μέσω της χαρτογράφησης προβληματικών σημείων προσβασιμότητας και την πρόταση βιώσιμων λύσεων ελεύθερης πρόσβασης με της χρήσης της τεχνολογίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η Φωτεινή, ο Κοσμάς, ο Αλέξανδρος, η Κωνσταντίνα και ο Ηλίας εκπροσώπησαν τον οργανισμό μας και μετά την επιστροφή τους μας διηγούνται τις εμπειρίες τους.
«Στις αρχές του Γενάρη ενημερώθηκα πως είχα επιλεγεί ως συμμετέχουσα στην ανταλλαγή νέων με θέμα “ICT for Social Inclusion” και πραγματικά η νέα χρονιά δεν μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα! Φυσικά και δέχτηκα να συμμετάσχω χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες είναι ένα θέμα το οποίο με απασχολούσε ανέκαθεν.
Οι δραστηριότητες της πρώτης ημέρας του προγράμματος, αποσκοπούσαν κυρίως στο να γνωριστούμε μεταξύ μας. Τις υπόλοιπες ημέρες προσεγγίσαμε το θέμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, συζητήσεων και workshop. Μέσα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνει η κάθε κυβέρνηση για την ένταξη τους στην κοινωνία. Φυσικά και επισκεφτήκαμε το κέντρο του Λονδίνου, όχι μία, αλλά αρκετές φορές, τόσο κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του προγράμματος όσο και στον ελεύθερο μας χρόνο.
Για μένα, το καλύτερο κομμάτι της ανταλλαγής ήταν όταν μάθαμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήσαμε εφαρμογές χαρτογράφησης, όπως το OpenStreetMap και το Mapillary, μέσω των οποίων καταγράψαμε τα προσβάσιμα μέρη για τα άτομα με αναπηρίες σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου.
Αν και έχω ξανασυμμετάσχει σε παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν, η συγκεκριμένη ανταλλαγή ήταν ξεχωριστή για μένα, αφού είχα τη δυνατότητα να συνεισφέρω και εγώ στην δημιουργία μιας προσβάσιμης κοινωνίας για τα άτομα με αναπηρία. Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον οργανισμό CET Platform Hellas για την ευκαιρία αυτή, αφού επέστρεψα από αυτή την ανταλλαγή γεμάτη νέες γνώσεις, εμπειρίες και φιλίες!» – Φωτεινή
«Είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε μια ανταλλαγή νέων στην Αγγλία, με θέμα την κοινωνική ένταξη μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής. Αφού αναλύσαμε τα οποία στερεότυπα υπάρχουν από κοινωνικής απόψεως, προχωρήσαμε και σε παραδείγματα από την δική μας ζωή. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εργαλεία, όπως το Oxford debate, για να αναπτύξουμε soft skills. Ύστερα μας παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες λογισμικού ανοικτού κώδικα, για την λειτουργία χαρτογράφησης και οι κοινότητα εθελοντών που έχει δημιουργηθεί γύρω από εφαρμογές όπως το OpenStreetMap. Πιο συγκεκριμένα, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες σε διάφορα σημεία της πόλης και συνεισφέραμε στην εκχώρηση παραπάνω δεδομένων.
Συνοπτικά, η όλη εμπειρία κρίνεται ιδιαίτερα θετική καθώς μας έφερε σε επαφή με νέα εργαλεία τα οποία κάνουν λόγο πιο εύκολη την ζωή των συνανθρώπων μας. Πλέον ασυναίσθητα προσέχουμε παντού γύρω μας πόση κλίση έχει μια ράμπα και αν ένα πεζούλι είναι αρκετά χαμηλό για να περάσεις με καροτσάκι!» – Κοσμάς
«Η ζωή ενός ανθρώπου θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένα μωσαϊκό εμπειριών. Κάθε κομμάτι αυτού αποτελεί και μια ανάμνηση η οποία μας ωθεί στο να διαμορφώσουμε την προσωπικότητα μας. Για την δική μου περίπτωση,το πρόγραμμα ICT for Social Inclusion θα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία η οποία σαφώς με εφοδίασε με κίνητρα,ιδέες και καινούργιες προσωπικότητες. Το γεγονός ότι ερευνήσαμε την προσβασιμότητα των καταστημάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες , μου υπενθύμισε ότι πολλά πράγματα στην ζωή δεν είναι δεδομένα και ότι είναι στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Επίσης το γεγονός ότι εκπροσώπησα την χώρα μου σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον αποτέλεσε άλλο ένα ευτυχές γεγονός. Κατάφερα να επιβεβαιώσω άλλη μια φορά πόσο όμορφο είναι να συμβιώνεις με άτομα που έχουν διαφορετικό εθνικό, θρησκευτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο. Μέσα σε αυτήν την ποικιλία, ανακάλυψα πτυχές του εαυτού μου που δεν τις ήξερα. Η αναζήτηση της τελειότητας είναι πράξη ουτοπική, οπότε σαφώς και αντιμετωπίσαμε δυσκολίες καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος. Καταφέραμε όμως, έχοντας ως οδηγό μας τις εξαιρετικές προσωπικότητες των συμμετεχόντων και φυσικά την προθυμία των διοργανωτών,να τις ξεπεράσουμε.Για όλες αυτές τις εμπειρίες λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω την CET Hellas για την υποστήριξη και την δυνατότητα που μου έδωσε να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και φυσικά θα σύστηνα στο καθένα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα Erasmus+.
Υ.Γ.Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο σύνολο της ελληνικής αποστολής για τις μοναδικές στιγμή που περάσαμε στο Λονδίνο» – Αλέξανδρος
«Έχοντας συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus+ για σπουδές για ένα εξάμηνο, ποτέ δεν περίμενα να ένιωθα ξανά παρόμοια σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, όσο και να μου έλεγαν ότι είναι ένα «μικρό» Erasmus. Από καιρό επιθυμούσα και εγώ να συμμετέχω σε τέτοιο πρόγραμμα. Τι καλύτερο από το να είναι η πρώτη μου εμπειρία σε youth exchange στο Λονδίνο και με ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα; Το πρόγραμμα αφορούσε την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο και πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την τεχνολογία. Μέσα από διάφορα worskshops, ήρθα σε επαφή με το θέμα και είδα μια άλλη οπτική γωνία καθώς είχα την ευκαιρία να δω πως είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες. Πέρα από αυτό, το σημαντικότερο κομμάτι για εμένα ήταν η εργασία φυσικά πάντα σε ομάδες και κάθε φορά διαφορετικές με αποτέλεσμα να είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να δεθώ σχεδόν με όλους τους συμμετέχοντες αλλά φυσικά και με την ελληνική ομάδα στο σύνολο. Το μόνο που είχα στο μυαλό μου όσο το πρόγραμμα ερχόταν στο τέλος, πέρα από αυτήν την γλυκιά κούραση, ήταν το ποιο θα είναι το επόμενο πρόγραμμα που θα συμμετάσχω, καθώς είπα πως ναι αυτό θέλω να το ξαναζήσω σίγουρα.» – Κωνσταντίνα
«Μέσα από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες ήρθαμε πιο κοντά. Για παράδειγμα, χωρισμένοι σε ομάδες έπρεπε να βρούμε τα μέρη, τα οποία ήταν προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και συνομιλώντας με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μάθαμε εάν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, όπως ασανσέρ ή ειδικές ράμπες. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν διαδικτυακό χάρτη, στον οποίο φαίνονται οι προσβάσιμες τοποθεσίες, αποσκοπώντας στην αύξηση της κινητικότητας των πολιτών με αναπηρίες. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε άλλους νέους να μην αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες! Έμαθα πως μπορώ να προσφέρω και εγώ μέσω του εθελοντισμού και πώς να συνεισφέρω στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.» – Ηλίας