Participant's Corner

TC «Youth Worker+» Zlin, Czech Republic, 8-15/01/2018

Το Training Course «Youth Worker +» υλοποιήθηκε στις 8-15 Ιανουαρίου στο Ζλιν της Τσεχίας και λάβανε μέρος 27 άτομα από 9 χώρες της Ευρώπης.

Άρθρο από την Αναστασία Νικολοπούλου

Με το που μου ανακοίνωσαν ότι επιλέχθηκα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν το πίστευα!! Νέες γνώσεις, νέοι φίλοι, νέες εμπειρίες όλα μαζί περιγράφουν μία νέα περιπέτεια στη ζωή μου! Και το πιο σημαντικό θα ήμουν εγώ αυτή μαζί με άλλους δύο  συμμετέχοντες που θα εκπροσωπούσαμε  τον οργανισμό μας  με σκοπό την περαιτέρω κατάρτιση μας πάνω στο θέμα του προγράμματος youth worker+. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη με το θέμα του προγράμματος γιατί γενικά συναναστρέφομαι στην καθημερινότητα μου με νέους και ήθελα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου σχετικά με τη νεολαία και σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Aς ξεκινήσουμε λοιπόν.

 

IMG_8579.jpg

 

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στο ήσυχο χωριό  Zlin της Τσεχίας. Ήμασταν διάφοροι νέοι από Ελλάδα, Λετονία, Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αγγλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ιταλία, όπου με κάποιους διατηρώ και θα συνεχίσω σίγουρα να διατηρώ επαφή… Είναι εκπληκτικό πως μέσα σε μία εβδομάδα αποκτάς φίλους ζωής και αυτό γιατί η καθημερινότητα του προγράμματος, η συμβίωση ,οι άπειρες δραστηριότητες σε ομάδες, η συνεργασία αλλά και η επικοινωνία σε ενώνουν και ας γνωρίζεις τον άλλον τόσο λίγο καιρό….. Ήμασταν όλοι  τόσο διαφορετικοί… Όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και σαφώς την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τις σπουδές. Η διαφορετικότητα μας όμως, ήταν η δύναμη μας όταν πλέον είχαμε γίνει μία ομάδα.

 

26756636_1650258551701638_776840403180485210_o

 

Επίσης το περιβάλλον που δημιούργησαν οι διοργανωτές είναι πολύ καλό. Σκοπός τους ήταν να ήμαστε όλοι μία ομάδα να συμμετέχουμε όλοι μαζί στις δραστηριότητες. Γενικά κάναμε διάφορες δραστηριότητες  και workshops σε ομάδες που μου άρεσαν οι οποίες όλες  είχαν ως κύριο θέμα το youth participation, non-formal education, youth work. Κύριος στόχος όλων μας ήταν οι νέοι και να γίνουμε καλύτεροι youth workers μετά το τέλος του προγράμματος σύμφωνα με τις γνώσεις που λάβαμε.

 

BG8A2282.jpg

 

Νοιώθω ευγνώμον για την ευκαιρία που μου δόθηκε να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους, να εξερευνήσω μια καινούρια πόλη, χώρα, κουλτούρα αλλά  και τον εαυτό μου… Που είχα την ελευθερία να δημιουργήσω με το δικό μου τρόπο, να εκφράσω τις απόψεις μου και τα συναισθήματα μου χωρίς κάποιος να με κατακρίνει απλά να με ακούει  και να λέει την άποψη του. Σε τέτοια προγράμματα το πιο σημαντικό για μένα είναι ξέρεις να ακούς τους άλλους. Όλοι έχουν διαφορετικές εμπειρίες ,είναι νέοι από διαφορετικές χώρες με άλλη κουλτούρα και διαφορετικά βιώματα… σίγουρα θα μάθεις κάτι διαφορετικό από τον καθέναν….Και το πιο σημαντικό είναι νέοι κοντά στην ηλικία σου θα συζητήσουν μαζί σου δεν θα σου πουν τι είναι λάθος και τι σωστό αλλά θα δημιουργήσουν διάλογο και μετά από κριτική σκέψη και θα καταλήξετε μαζί σε αποφάσεις.

 

IMG_8451.jpg

 

Αναμφισβήτητα απέκτησα φίλους από μακρινά μέρη, άκουσα ιστορίες ανθρώπων που δεν φανταζόμουν καν και ότι έμαθα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κανένα σχολείο δεν θα μπορούσε να μου διδάξει..

Μετά από όλα αυτά ακόμα σκέφτεσαι να δηλώσεις συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα;

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s