Το Training Course «VirtualYouthWorkers» υλοποιήθηκε στις 14-21 Οκτωβρίου στην Krzyżowa στην επαρχία της Κάτω Σιλεσίας στην Πολωνία και λάβανε μέρος 27 άτομα από 9 χώρες της Ευρώπης. Σκοπός του ήταν η εκμάθηση βασικών online εργαλείων και ανάπτυξη δεξιοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση μιας ΜΚΟ και των εργαζομένων στον τομέα της Νεολαίας, καθώς και για την επικοινωνία μεταξύ των νέων, αλλά και η προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Άρθρο από τη Λίνα Μεσιακάρη και τη Μαρία Καλυβιώτη.
«Τον Σεπτέμβριο του 2017 ενημερώθηκα από τον οργανισμό μου για το Training Course με τίτλο «VIRTUAL YOUTH WORKERS» μέσω του ERASMUS+ με θέμα την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για τα μέλη των οργανισμών. Τόπος διεξαγωγής του προγράμματος το χωριό Krzyżowa στη Πολωνία. Ο ενθουσιασμός μου ήταν τόσο μεγάλος που αποφάσισα να πάω δίχως δεύτερη σκέψη. Η θέληση για απορρόφηση νέων γνώσεων και ιδεών ήταν η αρχή για τη πραγματοποίηση του νέου μου στόχου- ταξιδιού.» – Μαρία
ΕΝΑΡΞΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τη πόλη των Τρικάλων με ενδιάμεσες στάσεις τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, προκειμένου να βρούμε τις κατάλληλες συνδέσεις για τον προορισμό μας. Το Βρότσλαβ ήταν η πόλη που θα μας φιλοξενούσε το πρώτο βράδυ αλλά και το σημείο συνάντησης όλων των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το Βρότσλαβ προς την Krzyżowa το λεωφορείο ήταν γεμάτο με φωνές. Ο καθένας μιλούσε τη δική του μητρική γλώσσα. Άλλος ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά και άλλες. Όμως στο τέλος όλοι καταλήξαμε να επικοινωνούμε στα αγγλικά έχοντας πλέον τη πρώτη επαφή μεταξύ μας.
Φτάνοντας στο χωριό και μπαίνοντας στο χώρο διεξαγωγής του προγράμματος, το ίδρυμα όλοι μείναμε άφωνοι. Η ομορφιά του τοπίου κ η μεγαλοπρέπεια του «ανακτόρου» όπου θα βρισκόταν ο χώρος εργασίας μας ήταν μοναδικές.

ΕΠΤΑΗΜΕΡΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ημέρα πρώτη. Συγκέντρωση των 9 χωρών- συμμετεχόντων. Καθόμαστε όλοι σε ένα κύκλο και με ένα μοναδικό τρόπο οι διοργανωτές μας έκαναν να νιώσουμε άνετα μεταξύ μας από το πρώτο λεπτό. Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία. Την πρώτη μέρα οι δραστηριότητες είχαν ως επίκεντρο το δέσιμο σαν ομάδα ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αναπτύξουμε σχέσεις οικειότητας και να γνωρίσουμε τις δραστηριότητες που θα κάνουμε μέσα στη βδομάδα. Παίξαμε, γελάσαμε, αγκαλιαστήκαμε και δουλέψαμε ομαδικά για να λύσουμε γρίφους. Παρουσιάσαμε τους οργανισμούς μας και τα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας αλλά και ήρθαμε σε επαφή με τις συνήθειες και τα διάφορα εδέσματα και ποτά των άλλων χωρών

Έτσι ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτές μας παρουσιάζουν την ατζέντα και μας δίνουν τις βασικές πληροφορίες του προγράμματος. Δηλαδή τα on-line εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω στη δουλειά του αλλά και γενικότερα στη προσωπική χρήση των social media.
Για αρχή μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ως ομάδα το logo του προγράμματος, να το σχεδιάσουμε ως προσχέδιο και να αποφασίσουμε την τελική εκδοχή του. Εν συνεχεία αφού έγινε πιο βαθιά ενημέρωση από τον εκπαιδευτή σε σχέση με τα on-line εργαλεία υπήρξε μια νέα εργασία. Αφού χωριστήκαμε σε δυο ομάδες δημιουργήσαμε δυο διαφορετικά βίντεο τα όποια παρουσίαζαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο το νόημα αυτού το προγράμματος. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η κάθε ομάδα ήρθε πιο κοντά και τα αποτελέσματα ήταν εξίσου επιτυχημένα.
Video 1 – Use your head for the right thing!
Τις επόμενες ημέρες μάθαμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστοσελίδα, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που περιέχει, πώς σχεδιάζουμε logo αλλά και πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ΜΚΟ μας ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μάθαμε για τις δυνατότητες που προσφέρει το Erasmus+ αλλά και για τη διαδικασία δημιουργίας ενός project. Μιλήσαμε για την αξία της πληροφορίας και για τη σημασία που έχει η σωστή παροχή της στον κατάλληλο χρόνο.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του training course ανταλλάξαμε πολλές απόψεις και ιδέες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και μάθαμε πολλά για τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους αλλά και τα σχέδιά τους. Επιπλέον, οι εκπαιδευτές ήταν συνεχώς δίπλα μας και πάντα πρόθυμοι να μας συμβουλέψουν και να συζητήσουν μαζί μας για το οτιδήποτε. Το χωριό της Krzyżowa και ο χώρος του ιδρύματος στο οποίο μέναμε ήταν ήσυχα, καταπράσινα και πανέμορφα.» – Λίνα
Όσο περνούσαν οι μέρες οι εργασίες ήταν σε μικρότερες ομάδες και είχαν σχέση με τα social media. Δημιουργήθηκαν λογαριασμοί στο Facebook, Τweeter, Ιnstagram, YouTube απ’ όπου ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί για το πρόγραμμα, τις συνθήκες πραγματοποίησης αλλά και τη συνύπαρξη τόσων νέων ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Καταγράψαμε τη διαδικασία δημιουργίας των λογαριασμών αλλά και συμβουλές για τη χρήση τους.

Καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος δημιουργήθηκαν φιλικές σχέσεις μεταξύ μας και αυτό βοηθούσε ακόμα περισσότερο στο να εξελίσσεται με ευχάριστη διάθεση το πρόγραμμα.
«Στο λήξη του προγράμματος αντιλήφθηκα ότι φεύγω από εκεί πετυχαίνοντας τους δυο στόχους μου δηλαδή να ανοιχτούν και άλλο οι ορίζοντες μου στα νέα δεδομένα του ιντερνέτ και ιδιαίτερα στα socialmedia αλλά και να καταφέρω να συνυπάρξω αρμονικά με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες. Θέλω να ευχαριστήσω τον οργανισμό Civil Education & Training Platform – Hellas για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω και εγώ σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα και να μπορέσω να βελτιώσω τη ποιότητα της ψηφιακής μου «ζωής».» – Μαρία

«Τελικός απολογισμός; Και παίξαμε, και γελάσαμε, και τις βόλτες μας πήγαμε, και φαγητά δοκιμάσαμε, και κόσμο γνωρίσαμε. Επιστρέψαμε γεμάτες με όμορφες αναμνήσεις, καινούργιες φιλίες και νέες γνώσεις. Ευχαριστούμε τον οργανισμό CET Platform Hellas για την ωραία εμπειρία και για όλη τη βοήθεια που μας προσέφερε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν το πρώτο στο οποίο συμμετείχαμε και μας έδωσε κίνητρα συμμετοχής σε πολλά ακόμη.» – Λίνα
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους λογαριασμούς για να μάθετε περισσότερα για το project:
Website: http://virtualyouthworkers.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/VirtualYW/
Instagram: https://instagram.com/virtualyouthworkers
Twitter: https://twitter.com/VirtualYW
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCg7RF6fhFAnxVbuD6J_gP4A/videos
