Participant's Corner

TC «Building Bridges of Tollerance», Πορτογαλία, 1-9/12/2018

«Ένα από τα πιο ωραία προγράμματα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έλαβε χώρα στην BRAGA της Πορτογαλίας. Ήτανε ένα θέμα που για πολλούς ακόμη και σήμερα είναι αδιάφορο αλλά πολύ σημαντικό. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη δυσκολία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, διότι ακόμη δεν έχουν βρει τη σωστή ισορροπία. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα διότι καθημερινά απορρόφα ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων ενώ άλλες χώρες καν δεν τους επιτρέπουν την είσοδο.

5

Έτσι λοιπόν μέσα σε οχτώ ημέρες αναλύσαμε τους αρνητικούς αλλά και τους θετικούς παράγοντες από αυτή την κατάσταση. Λάβαμε εξαιρετικές γνώσεις και υλικό από τρεις εξαιρετικούς trainers που τα λόγια τους θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Άνθρωποι εξαιρετικά φιλικοί με εκτεταμένη γνώση σχετικά με το θέμα. Κάνοντας διάφορες δραστηριότητες μάθαμε τι σημαίνει ανθρωπιά, τι δυσκολίες υπάρχουν σε πολλούς ανθρώπους που εμείς δεν γνωρίζουμε, μάθαμε πως κάποιοι άνθρωποι  αφήνουν τα παιδιά τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειες τους, και πως προσπαθούν να επιβιώσουν στις αντίξοες καταστάσεις και συνθήκες που τους έχει φέρει η ζωή.

1

Έτσι λοιπόν ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και να βοηθήσει με τον κάθε τρόπο. Λαμβάνοντας λοιπόν αυτές τις πληροφορίες από το πρόγραμμα στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και να βρούμε μια οριστική λύση σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει τον οποιοδήποτε να καταλάβει τι συμβαίνει είναι να βάλει τον εαυτό του στη θέση ενός τέτοιου ανθρώπου που λόγω πολέμου ή άλλων γεγονότων απομακρύνθηκε από την οικογένεια του και το σπίτι του για να επιβιώσει αυτός ή κάποιος δικός του άνθρωπος.»

3

«Building Bridges of Tollerance ένα Erasmus+ πρόγραμμα το οποίο τα είχε όλα, με όλη την έννοια της φράσης. Ημέρες 8 στην Μπράγκα της πανέμορφης Πορτογαλίας, και όλες αφιερωμένες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα στο μεταναστευτικό πρόβλημα, με ανθρώπους από πολλές χώρες της Ευρώπης. Μια υπέροχη εμπειρία, από την οποία είχα την μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα να συναντήσω μοναδικούς ανθρώπους από άλλες χώρες και φυσικά από την Ελλάδα, να συνεργαστώ μαζί τους σαν μία ομάδα, να επικοινωνήσω μαζί τους στα αγγλικά, να μάθω πράγματα για τις κουλτούρες τους καθώς και να αποκτήσω νέες γνώσεις σε ένα θέμα το οποίο με ενδιέφερε αρκετά ,και κανονικά θα πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον και την ανάγκη για την εδραίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τους μετανάστες κάθε είδους.

4

Μέσα από την μη-τυπική μάθηση, δηλαδή μέσω παιχνιδιών, τραγουδιών, ζωγραφικής, προβολής βίντεο, θεατρικών  και πάνω από όλα μέσω μετάδοσης των προσωπικών εμπειριών, ιδεών και γνώσεων των συμμετεχόντων. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έμαθα τι επικρατεί έξω από τον προσωπικό μου κύκλο. Έμαθα περισσότερα για το μεταναστευτικό πρόβλημα που μαστίζει την χώρα μου τα τελευταία χρόνια, καθώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν λόγω πολέμου, οικονομικής κρίσης και οικονομικών δυσκολιών, πολιτικών καταστάσεων κτλ.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράματα που άντλησα όμως ήταν η ευρηματικότητα πάνω στους τρόπους με τους οποίους έχουμε για αν βοηθήσουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο και κατάσταση της ζωής του. Το πιο απλό από όλα είναι να αντιληφθούμε ότι είναι άνθρωποι σαν και εμάς χωρίς καμιά διαφορά και διάκριση λόγω του χρώματος, της φυλής ή των σωματικών χαρακτηριστικών και χαρακτηριστικά προσώπου. Όλοι είμαστε ίσοι με τα ίδια δικαιώματα ακόμα και αν δεν ζούμε στην χώρα στην οποία γεννηθήκαμε. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να δέχεται και να προσφέρει βοήθεια στον συνάνθρωπό του για την ομαλή κοινωνική λειτουργία με όλα τα δικαιώματα που του αντιστοιχούν .Αν δεν νιώσεις από <<κοντά>> αυτή την εμπειρία δεν μπορείς να νιώσεις αυτούς τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Ευχαριστώ Erasmus+ για αυτή τη δυνατότητα και την εμπειρία ζωής.»

Με εκτίμηση,
Μουλάς Κωνσταντίνος και Νίκος Παπαχρίστος

2

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s