Participant's Corner

YE «Be Active Youth +», Φρανκφούρτη, 1-9/11/2017

¨Οι μεγάλοι κίνδυνοι έχουν μια ομορφιά: φέρνουν στο φως τη συντροφικότητα των ξένων.¨ – Βίκτωρ Ουγκώ

Αυτά είναι τα λόγια του Γάλλου ποιητή Βίκτωρος Ουγκώ όπως εκφράστηκαν στο έργο του “Οι Άθλιοι” . Για εμάς όμως έμελλε να σημαίνουν πολλά περισσότερα ερμηνεύοντάς τα με τον δικό μας τρόπο. Ήταν η κινητήριος δύναμη όταν ο καθένας μας ξεχωριστά πήρε την απόφαση πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του να δηλώσει συμμετοχή έχοντας σαν ελπίδα να ρισκάρει, να εξερευνήσει, να κάνει νέους φίλους και να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες πέρα από τα όρια της όμορφης Ελλάδας μας. Για μερικούς από εμάς, ήταν μια ακόμα περιπέτεια στο ευεργετικό μας, για τους 2 Βενιαμίν της Ελληνικής αγέλης μας ήταν ένα νέο λεύκωμα εμπειριών που μόλις ξεκίνησαν.

23215840_10214582516815671_5203763445209054950_o.jpg

Ο τίτλος του προγράμματος ήταν “Be Active Youth +” που υπό την αιγίδα του Erasmus+ αποσκοπούσε να αγγίξει μείζονα θέματα σχετικά με την κρίση που διανύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια του εν λόγω Youth Exchange, βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου 2017, 30 νέα άτομα από την Γερμανία, Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία, Αγγλία, Βουλγαρία και Πολωνία με διαφορετικά υπόβαθρα και αντιλήψεις έχοντας όμως κάτι κοινό, όλοι ήμασταν νέοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μοιράζονται τα ίδια Ευρωπαϊκά  Ιδεώδη.

DSCN0225.JPG

Από τη στιγμή που περάσαμε τη ρεσεψιόν του Ξενοδοχείου που μέναμε στο Μein της Φρανκφούρτης είχαμε ήδη επιτύχει τον πρώτο στόχο μας. Είχαμε κάνει νέους φίλους. Διοργανωτές και συμμετέχοντες, έχοντας το μεγαλύτερο χαμόγελο ενθουσιασμού στα πρόσωπά τους παρά την κούραση του ταξιδιού και του κρύου της Γερμανίας, εγκάρδια υποδέχτηκαν τον καθένα μας. Από εκεί και πέρα δόθηκε μεγάλη βάση να δημιουργήσουμε ένα πυρήνα ομαδικότητας και συνεργασίας καθώς να βοηθήσουμε κάθε μέλος να βγει από την ασφαλή ζώνη του ώστε να μπορέσει στη πορεία του προγράμματος να μοιραστεί ελεύθερα την γνώμη και τις εμπειρίες του. Η συνέχεια της ατζέντας αποσκοπούσε μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και workshops να μπορέσει να δημιουργήσει μιας ενιαία βάση και να βοηθήσει το καθένα μας να αποσαφηνίσει όρους, καταστάσεις, καθώς να γνωρίσει τι συμβαίνει έξω από τα σύνορα της γενέτειρας χώρας τους. Όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πληροφορίες, αστείες και μη, για τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τις γειτονικές τους. Το ενδιαφέρον των συζητήσεων κλιμακωνόταν σε τέτοιο σημείο που ακόμα και μέτα το πέρας κάθε συνεδρίας συνεχίζαμε τη συζήτηση εκφράζοντας απορίες και ανησυχίες. Εξερευνήσαμε και αναπτύξαμε τους γνωστικούς ορίζοντες όπως είχαμε βάλει σαν σκοπό όταν δηλώναμε συμμετοχή.

23316647_10214381327957697_4209890082035946121_n

Φυσικά και δεν θα έλειπε μια επίσκεψη στη Φρανκφούρτη και το κέντρο της πόλης. To νέο City όπως άτυπα το έχουν ονομάσει, αντικατοπτρίζει μια σύγχρονη πόλη της κεντρικής Ευρώπης, όπου καταφέραμε να εντοπίσουμε γραφεία Ευρωπαϊκών φορέων. Αυτό συνδυάστηκε με την ενεργή συμμετοχή μας στην ανοιχτή συγκέντρωση που οργανώνουν οι τοπικοί φορείς κάθε μήνα (#pulseofeurope). Πήραμε συνεντεύξεις, μιλήσαμε με ανθρώπους που είχανε συγκεντρωθεί, ανταλλάξαμε απόψεις. Αυτό που μας έμεινε στο πορτφόλιο εμπειριών μας, εκτός από τις άπειρες φωτογραφίες και τα απανωτά boomerang, ήταν η δημιουργία ενός ομαδικού βίντεο σχετικά με το τι σημαίνει για τον καθένα μας Ευρώπη.

4.png

Το καλύτερο όμως δεν είχε έρθει ακόμα. Οι διοργανωτές με γνώμονα την εμπειρία τους κλιμάκωναν το ενδιαφέρον του προγράμματος μέρα με την μέρα. Στα πλαίσια του προγράμματος, επισκεφτήκαμε την Τοπική Βουλή στο Wiesbaden, μιλήσαμε με πολιτικούς φορείς, ανταλλάξαμε ιδέες και εκφράσαμε απορίες όπου και απαντήθηκαν σε ένα κλειστό coffee debate session. Πέρα από τις στοχευμένες ερωτήσεις και πληροφορίες που πήραμε, σε συνδυασμό με το γραφικό Wiesbaden και τα μέρη που είδαμε άφησε σε όλους μας μια γλυκιά γεύση και αναμνήσεις που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

23376337_10215163935877521_2182310413203405411_n

Οι μέρες κυλούσαν γρήγορα και η ερώτηση ¨Πότε κιόλας περάσανε 8 μέρες¨ έδινε και έπαιρνε. Λένε ότι όταν περνάς καλά, ο χρόνος κυλάει γρηγορότερα. Τη στιγμή που το γράφουμε ξέρουμε ότι ο καθένας στη θέση μας θα συμφωνούσε. Μετά το πέρας αυτής της εμπειρίας, σίγουρα όλοι μας νιώθουμε λίγο πιο σοφοί από τη στιγμή που ήμασταν πίσω από την οθόνη του υπολογιστή συμπληρώνοντας την αίτηση. Σίγουρα, έχουμε κάνει καινούργιους φίλους στα πέρατα της Ευρώπης που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Σίγουρα γελάσαμε με την καρδιά μας και διασκεδάσαμε, αποκτήσαμε καινούριες εικόνες και εμπειρίες. Δεν το φανταζόμασταν ότι ένα κοινό πρόβλημα εν τέλη να έφερνε τόσους λαούς πιο κοντά. Ο Ουγκώ είχε δίκιο.

DSC_1134

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον οργανισμό CET Platform Hellas που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία ώστε να γίνει εφικτό αυτό το ταξίδι. Χωρίς την καθοριστική και συνεχή βοήθεια, δεν θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μοιραστούμε με όλους εσάς όλες αυτές τις όμορφες στιγμές και εμπειρίες. Ηταν μια εμπειρία ζωής που θα μείνει αξέχαστη στον καθένα μας και χωρίς επιφύλαξη θα προτείναμε σε όλους τους νέους να αδράξουν τέτοιες ευκαιρίες.

Από τα απομνημονεύματα του

Αρσένη, Πάνου, Σηλιας, Χρήστου και Χριστίνας

Press Release

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s